Hei ja mukavaa, että olet löytänyt blogin pariin, tervetuloa! Tällä kertaa kirjoitamme ilmalämpöpumpusta, minkälaisia vaihtoehtoja on tarjolla ja miksi se on kannattava vaihtoehto lämmitys- tai osalämmitysjärjestelmäksi. Jos aihe on sinulle juuri ajankohtainen, toivottavasti löydät tältä hyödyllistä tietoa aiheesta.
Ilmalämpöpumppu tuottaa lämpöenergiaa ilmaan sitoutuneesta energiasta
Tyypillisesti ilmalämpöpumppu tuottaa käyttämäänsä sähköön verrattuna noin kaksinkertaisen määrän puhdasta, uusiutuvaa energiaa ilmaan sitoutuneesta auringon energiasta. Lämpöpumpun avulla saadaan maahan, kallioon, veteen tai ilmaan varastoitunut lämpöenergia siirrettyä rakennusten ja veden lämmittämiseen. Lämpöpumppu on siis ekologinen vaihtoehto kodin lämmittämiseen sekä viilentämiseen. On olemassa erilaisia lämpöpumppuvaihtoehtoja, kuten ilmalämpöpumppu, ilma-vesilämpöpumppu ja maalämpöpumppu.
Ilmalämpöpumppujärjestelmiä on olemassa erilaisia
Myös ilmalämpöpumpuissa on eroa, on olemassa ilma-ilmalämpöpumppuja, ilmavesilämpöpumppuja ja poistoilmalämpöpumppuja. Ilma-ilmalämpöpumppua ei voida käyttää päälämmitysjärjestelmänä, koska se ei ole riittävän tehokas, mutta se toimii täydentävänä lämmitysjärjestelmänä. Ilmalämpöpumppua ei voida myöskään liittää vesikiertoiseen lämmönjakojärjestelmään ja sen tuottaman lämmön määrä riippuu myös ulkoilman lämpötilasta, mitä alemmaksi ilman lämpötila laskee, sitä vähemmän se tuottaa lämpöä. Ilma-vesilämpöpumppu sopii koko talon lämmitystarpeen kattamiseen. Ilma-vesilämpöpumppu liitetään talon vesikiertoiseen lämmönjakojärjestelmään ja se siirtää lämpöä ulkoilmasta järjestelmään ja lämmittää myös käyttöveden. Poistoilmalämpöpumppu sopii myös kattamaan talon koko lämmitystarvetta. Poistoilmalämpöpumppu liitetään myös vesikiertoiseen lämmönjakojärjestelmään ja se siirtää lämpöä talosta poistettavasta lämpimästä ilmasta ja se lämmittää myös käyttöveden.
Mitä kannattaa ottaa huomioon lämpöpumppua valitessa
Valitaanpa taloon mikä tahansa lämpöpumppu tai esimerkiksi hybridijärjestelmä, kannattaa aina varmistaa, että järjestelmä suunnitellaan tarpeiden mukaisesti. On myös hyvä tarkistaa, että laite sopii sen maan olosuhteisiin, joihin se tulee käyttöön. Esimerkiksi Pohjois-Euroopan olosuhteissa on tärkeää, että laite kestää myös pakkasta ja lämmittää myös kovemmilla pakkasilla. Kannattaa myös varmistaa, että laitteeseen saa varaosia ja huoltopalvelua, myös pidemmällä aikavälillä, kuten esimerkiksi viiden ja kymmenen vuoden päästä. Laitteet kannattaa hankkia asiantuntevasta liikkeestä, jolla on kokemusta alasta ja josta saa asiantuntevaa apua laitteen asennusta ja sijoituspaikkaa myöten. Ilmalämpöpumpun voi myös asentaa saneerattavaan kohteeseen, jos lämmitysjärjestelmän päivitys on ajankohtainen. Tarpeidenmukaisesti suunniteltuna ilmalämpöpumppu on ympäristöystävällinen, ilmaan sitoutunutta uusiutuvaa energiaa käyttävä lämmitysjärjestelmä, joka auttaa myös säästämään lämmityskustannuksissa. Pirkanmaan Kylmälaitehuolto Oy on kylmäalan huollon ja asennuksen erikoisliike, joka asentaa ja huoltaa myös ilmalämpöpumput.