Melkein jokaisesta kiinteistöstä tai kodista löytyy jostain kohdin ilmastointi- sekä ilmanvaihtokanavia ja näillä onkin hyvin simppeli tarkoitus, eli ilmanvaihto. Tällä tarkoitetaan rakennuksen sisäilman poistamista ja sen korvaamista uudella ulkoilmalla. Ilmanvaihdon tehtävänä onkin siis tuoda raikasta ja puhdasta ilmaa kohteen asukkaille hengitettäväksi sekä samalla se poistaa ilmasta kaikki siihen kertyneet epäpuhtaudet. Ilmastointi- ja ilmanvaihtokanavat kuitenkin itsessään vaativat tietynlaisia huoltotoimenpiteitä silloin tällöin ja tällä mahdollistetaan raikkaan ilman vaihtuminen sekä muita tärkeitä ominaisuuksia. Tässä kirjoituksessa keskitytäänkin tarkemmin näiden kanavien ylläpitoon, puhdistukseen ja huoltoon, tervetuloa mukaan.
Kuinka ja miten usein ilmastointi- ja ilmanvaihtokanavia tulisi huoltaa tai puhdistaa?
Ilmanvaihtokanaviin kertyy ajan saatossa paljon erilaisia epäpuhtauksia, esimerkiksi pölyä, hometta ja erilaisia jäämiä, jotka leviävät sitten ilman mukana huoneistoon. Kanaviin kertyy myös usein kosteutta, joka itsessään antaa mikrobeille ja muille suotuisan kasvualustan. Epäpuhtaista kanavista leviää siis saastunutta ilmaa, joka vaikuttaa itsessään kohteessa asuvien hyvinvointiin, sillä ilman mukana tulevat epäpuhtaudet leviävät hengityselimistöön, viihtyvyyteen, sillä tuloilmassa tulee todennäköisesti joitain hajuja sekä paloturvallisuuteen. Toimiva ilmanvaihto vaikuttaa myös itse rakennuksen rakenteisiin ja muihin, kuten tavaroihin sekä esineisiin, sillä toimiva ilmanvaihto poistaa juuri kosteutta ja siten pidentään niiden käyttöikää.
Itse kanavien puhdistus on loppujen lopuksi yksinkertainen prosessi ja siitä ei juurikaan aiheudu vaivaa asukkaille sekä se kenties on helpompaa jättää ammattilaisen vastuulle. Kuinka usein kanavia tulisi sitten puhdistaa, niin siitä ollaan montaa mieltä, mutta ainakin perussuosituksen mukaan ainakin 10 vuoden välein, jos kyseessä on painovoimainen järjestelmä ja noin 3-8 vuoden välein jos kyseessä on koneellisesti toimiva järjestelmä. Varmasti tilanteen mukaan myös useammin, jos esimerkiksi epämiellyttäviä hajuja rupeaa ilmenemään. Puhdistuksen yhteydessä ammattilaiset voivat samalla selvittää muutenkin kanavien kunnon ja esimerkiksi, jos joitain osia, kuten venttiileitä tai vastaavia, tulisi vaihtaa.
Asiakkaalle loppujen lopullinen hinta määräytyy ilmanvaihtojärjestelmän mallin mukaisesti, eli onko kyseessä juuri vaikka koneellinen vai painovoimainen järjestelmä, itse kiinteistön koko, venttiilien määrä sekä tarkemmat toimenpiteet. Ilmanvaihto- ja ilmastointikanavien puhdistuksen suunnittelussa kannattaa lähteä kontaktoimaan vähintään muutamaa yritystä ja pyytää tarjouspyyntöjä, joiden perusteella pystyy kartoittamaan hinnan juuri tietylle kohteelle ja sen perusteella tehdä lopullisen päätöksen.
Lisää tietoa aiheesta ja ilmastointikanavista löydät esimerkiksi tältä sivustolta: IV-Lipasti Oy